שמיעה וסחרחורת

שמיעה, סחרחורת ואבחון סחרחורת וורטיגו

השמיעה הינה החוש המאפשר לנו לקלוט את הצלילים והקולות סביבנו. אותם צלילים מתורגמים במוח לשפה המאפשרת תקשורת בין בני האדם או לצלילי מוסיקה אשר גורמת לנו הנאה.

האזן האנושית נחלקת לאזן חיצונית ותיכונה אשר בהן מנגנונים לריכוז והגברה של הצלילים המוליכים אותם לאזן הפנימית אשר בה מנגנון של תאי חישה בדמות תאי שיער אשר בהם מתורגמים הצלילים לאותות חשמליים ומהם מועברים לעצב השמיעה וממנו דרך תחנות למוח בו מתורגמים האותות החשמליים שוב לצלילים . האזן הפנימית מאכסנת בתוכה גם את אבר שווי המשקל.

השמיעה נמדדת ביחידות מדידה מיוחדות הקרויות דציבלים.

ליקויי השמיעה נחלקים למספר סוגים:

ליקוי שמיעה הולכתי – הפרעה במערכת הובלת הצלילים דרך האזן התיכונה על מרכיביה כולל עור התוף והעצמימים.

ליקוי תחושתי עצבי – פגיעה באבר השמיעה (האזן הפנימית) או בעצב השמיעה.

ליקוי מעורב – ליקוי הכולל את שני המרכיבים הקודמים יחד.

הגורמים לליקוי שמיעה הולכתי הינם בין היתר עיוות מולד, דלקת אזן תיכונה חריפה או נסיובית או כרונית, כולסטאטומה , קרע בעור התוף, אוטוסקלורוזיס, חבלה פיזית או חבלת הדף , חסימת תעלת האזן ע"י פקק צרומן ( דונג) ועוד.

הגורמים לליקוי שמיעה תחושתי עצבי יכולים להיות שונים – ליקוי מולד כולל תורשתי , ליקוי שמיעה פתאומי, זיהום על רקע זיהום וירלי או חידקי של האזן הפנימית, מחלת מנייר, פיסטולה (דלף) פרי- לימפתית, חשיפה לרעש , הזדקנות האזן ומערכת השמיעה (פרסביאקוזיס), גידול עצב השמיעה ושווי המשקל ( נוירינומה אקוסטית ) ועוד.

זכרו ליקוי שמיעה פתאומי מחייב בדיקת רופא אף אזן גרון דחופה ובדיקת שמיעה דחופה !

ליקוי שמיעה מכל סוג שהוא יעבור בירור יסודי, הכולל בדיקת אף אזן גרון מלאה ובדיקת שמיעה. בהמשך לבדיקת השמיעה ישקלו בדיקות עזר נוספות. על פי הבדיקות תאובחן בעייתו של המטופל ויוצע פתרון בצורת טיפול תרופתי, ניתוח או שיקום שמיעה בעזרת מכשיר שמע.

סחרחורת

סחרחורת הינה אחת התלונות השכיחות ביותר בפניות לרופאים ומרפאות. סחרחורת הינה הפרעה בהתייחסות האדם למרחב סביבו, כאשר המונח "ורטיגו" פירושו אשליה של תנועת המרחב כלפי הסובל ולהיפך. תחושת שיווי המשקל מתבססת על שילוב של שלוש מערכות:

א. איבר שווי המשקל באוזן הפנימית (המערכת הווסטיבולרית);

ב. מערכת הראייה;

ג. מערכת פרופריוצפטיבית המתבססת על קולטנים בעור, במפרקים ובשרירים שמדווחים על מצב הגוף ואיבריו כלפי הקרקע. מערכת שווי המשקל באזן נועדה לייצב את שדה הראיה שלנו בזמן תנועה ושנוי מצב ותנוחת הגוף. שילוב והרמוניה בין שלוש המערכות מאפשר לנו לקלוט את השינויים במצב ותנוחה אשר מועברים למוח ולאחר עיבוד להגיב בעזרת תנועות עיניים הגוף והגפים לשמירה על שווי המשקל.

גורמים שונים יכולים לגרום לסחרחורת, כגון: מחלות כלליות (לב, לחץ דם, סוכרת, הפרעות אנדוקריניות), מחלות נוירולוגיות וגידולי מוח, הפרעות בזרימת הדם למוח, חבלות צוואר וגולגולת, תרופות ומזונות, מצבים נפשיים ואלרגיות. מחלות אוזניים עם פגיעה באוזן הפנימית הינן הסיבה השכיחה לוורטיגו וחוסר שווי משקל.

אבחון סחרחורת וורטיגו ייעשה על סמך:

תחקור מקצועי מפורט בהקשר לאפיוני הסחרחורת השונים, בדיקת אף-אוזן-גרון קלינית ובדיקה נוירואוטולוגית , בדיקות עזר במכון שמיעה כולל בדיקות שמיעה, BERA ,VNG/ENG, יציבה, HIT V ו VEMP ועוד, על פי הצורך. יתכן ויהיה צורך בבדיקות הדמייה כמו CT או MRI.

לאחר השלמת הבדיקות תתברר האבחנה ובהתאם לה יוצע הטיפול המתאים, בין אם טיפול תרופתי או שיקום וסטיבולרי במסגרת פיזיותרפיה ייעודית.

 

ד"ר יוסף בלום – מומחה אף אוזן גרון, ראש צוואר

לקבלת חוות דעת נוספת ניתן ליצור קשר בטלפונים 073-7028756 | 073-7597925